آموزش افراد غیرمتخصص، بلای جان مهندسین!

آموزش افراد غیرمتخصص، بلای جان مهندسین!

بسیاری از مهندسین از شرایط کاری خود ناراضی هستند و بارها در فضای حقیقی و مجازی دیده‌ام که افراد با رشته‌های تحصیلی غیرمهندسی و حتی بدون تحصیلات آکادمیک در حال انجام وظایف مهندسین با دستمزدهای بسیار ناچیز هستند!

اینکه چرا یک فرد بدون تحصیلات، بدون تجربه و تخصص به خودش اجازه می‌دهد وارد رشته مهندسی شود، در واژه «سهل و ممتنع» نهفته است، ساده‌ترین تعریف سهل و ممتنع این است که یک کار در ابتدا سهل و ساده به نظر برسد، اما وقتی می‌خواهیم آن را انجام دهیم، می‌بینیم که چندان هم ساده نیست و موانع زیادی برای انجام آن وجود دارد!

بارها در پروژه‌های گودبرداری با سازه‌نگهبان نیلینگ این جمله ناراحت کننده را از کارفرما شنیده‌ام: «مگر می‌خواهید موشک هوا کنید، خاک رو بردارید، سوراخ کنید، نیل بزنید، تزریق کنید و شات کنید، مثل پنیر!» چه باید گفت، از لحاظ کارفرما کل فرایند همان است که گفت! ولی در علم مهندسی این کار چند رشته مهندسی را درگیر خود کرده است.

رشته مهندسی نقشه‌برداری هم سهل و ممتنع است، در ظاهر خیلی ساده است(از نظر عام) دوربین را تراز می‌کنید و شروع به برداشت و یا پیاده کردن می‌نمایید!!!
اولا نقشه‌برداری فقط زمینی نیست و بخش زمینی آن فقط با دوربین توتال انجام نمی‌شود و راه‌های مختلفی برای انجام آن است.
دوما نقشه‌برداری فقط کار با نرم‌افزار نیست.
تا اینجای کار مشکلی نیست و حتی خیلی از افراد نمی‌دانند که دوربین توتال چیست و یا حتی اسم سیویل‌تری‌دی را هم نشنیده‌اند! پس چگونه این تعداد افراد غیرمرتبط در این رشته در حال فعالیت‌اند؟
مشکل از جایی شروع می‌شود که عده‌ای از همکاران ما به جهت عدم آگاهی، خودنمایی و یا دلسوزی شروع به معرفی رشته خود می‌کنند و دیگران را به این رشته ترغیب می‌کنند!
دندانپزشکی هم سهل و ممتنع است، فرز دندانپزشکی را روشن کنید، نواحی خراب را بتراشید، آمالگام را در حفره قرار دهید و تمام!!!
پس چرا کسی به خودش اجازه نمی‌دهد این‌کار را انجام دهد؟
لوازم پزشکی نمی‌فروشند و یا اجاره نمی‌دهند، آمالگام نمی‌فروشند؟ پس چه؟
جواب این است که شما پزشکی نخواهید یافت که به فردی که صلاحیت دندانپزشکی ندارد نحوه کار با فرز دندان و آمالگام را یاد بدهد، آن هم مجانی!
ولی در دنیای مهندسی هستند افرادی که تمام جزییات کار مهندسی نقشه‌برداری را با کمال میل و بدون کوچکترین چشم‌داشتی به هر فردی با هر میزان تحصیلات آموزش دهند!
آیا صحیح است یک مهندس شیمی نحوه ساخت TNT یا مت‌آمفتامین را به هرکسی بیاموزد⁈
آیا صحیح است یک پزشک نحوه جراحی آپاندیس را به هرکسی بیاموزد؟
آیا صحیح است یک مهندس کامپیوتر حفره‌های امنیتی سیستم عامل و نحوه هک را به هر کسی بیاموزد؟
آیا صحیح است یک مهندس الکترونیک نحوه کار کردن و نقاط ضعف سیستم‌های امنیتی را به هرکسی یاد دهد؟
پس چرا فکر می‌کنید یک مهندس نقشه‌بردار حق دارد نحوه کار با توتال و نرم‌افزار را به هرکسی آموزش دهد؟
شاید فکر می‌کنید عواقبی ندارد ولی سخت در اشتباهید، خودم دیده‌ام که افرادی با سه‌پایه آلومینیومی و دوربین توتال و استقرار در یک نقطه کاملا غلط و استفاده از روش‌های معمول توجیه(استقرار برروی نقطه و توجیه با نقطه دیگر) بدون وارد کردن پارامترهای اتمسفر و قرائت کوپل و سرشکنی اقدام به مانیتورینگ گودبرداری می‌نمایند.

تنها راه قطع کردن این دورباطل آن است که برای خودتان، وقت‌تان، رشته‌تان و همکاران‌تان ارزش قائل باشید، به افراد نامرتبط با رشته، آموزش ندهید، قیمت را نشکنید، سهل و متنع را برای کارفرما توضیح دهید، به دقت کار اهمیت دهید و کار خود را کوچک نشان ندهید.