قبل از شرح کاربردهای مهندسی نقشهبرداری عملکرد یک نقشهبردار مدرن را در دو مورد خلاصه میکنم:
۱- تهیه مدل سهبعدی رقومی از شئ فیزیکی (برداشت)
۲- انتقال اطلاعات مدل رقومی به شئ فیزیکی (پیادهسازی)
با توضیحات بالا میتوان کاربردهای بسیاری را برای مهندسی نقشهبرداری متصور شد، از کارهای عمرانی و صنعتی گرفته تا کارهای هنری و باستانی.
همانطور که برای ساخت یک خودرو از انواع و اقسام ابزار دقیق و مهندسی مکانیک استفاده میشود و تصور ساخت یک خودرو بدون استفاده از ابزار دقیق و مهندسی مکانیک غیرممکن است، سوال اینجاست چگونه سازندگان یک ساختمان تصور میکنند بدون استفاده از ابزار دقیق و مهندسی نقشهبرداری میتوانند اقدام به ساخت ساختمان کنند؟!
با توجه به فشردگی ساختوسازها در شهرهای بزرگ و ارزش زمین در این شهرها، از مرحله گودبرداری مشکلات فنی سازندگان شروع میشود و عدم استفاده از مهندسی نقشهبرداری باعث مشکلاتی فنی خواهد شد که در زیر چند مورد عنوان میشود(بررسی مسائل حقوقی به عهده حقوقدانان):
۱- عدم انطباق نقشههای معماری با وضع موجود به دلیل عدم برداشت وضع موجود و طراحی براساس فرضیات و سند که باعث نیاز به تغییر نقشهها بعد از تایید توسط شهرداری میشود.
۲- عدم پایش دیوارههای گود و ساختمانهای مجاور در حین گودبرداری و بعد از آن، که تبعات بسیار خطرناکی میتواند داشته باشد.
۳- گودبرداری ناقص و لزوم اصلاح دیوارههای گود بعد از اتمام عملیات خاکبرداری.
۴- پیادهسازی اشتباه موقعیت مسطحاتی فونداسیون، مخصوصا در کنارههای کار که ستونهای جانبی قرار دارند و معمولا با این اشتباهات ستونها به درستی در محدوده طراحی شده فونداسیون قرار نمیگیرند(تحلیل ایراد سازهای بوجود آمده بر عهده مهندسان سازه) و پیادهسازی ارتفاعی فونداسیون بصورت اشتباه.
۵- پیادهسازی موقعیت غلط ستونها، ناشاقولی و پیچش ستونها
۶- اجرای غلط تیرها و سقفها از لحاظ ارتفاعی و خیز منفی و بسیار موارد دیگر.
۷- عدم وجود نقشه چونساخت پس از اتمام کار و اختلافات زیاد مابین نقشه معماری تایید شده و سازه موجود.
خلاصه کلام اجرای صحیح هندسه ساختمان مستلزم حضور مهندس نقشهبردار در این صنعت است، زیرساختها و آموزشهای لازم برای حضور این قشر از مهندسان در صنعت ساختمان سالهاست ایجاد شده و عدم حضور ایشان در این صنعت جز به ضرر مصرف کننده و اقتصاد کشور نخواهد بود.